0

núm. 24  |  any 2012  

Print Friendly, PDF & Email

Llegir per triar

María D. Pitarch, coordinadora del grau en Geografia i Medi Ambient, recomana llegir El arroyo, d’Élisée Reclus. Editorial Media Vaca, València, 2001, 151 p.

El llibre que proposem és la història d’un riu, un relat meravellós entre la ciència i la poesia. «La història d’un rierol, fins i tot la del més petit que naix i es perd entre la molsa, és la història de l’infinit». Així comença aquest text en què el gran geògraf francès Élisée Reclus (1830-1905) ens parla no solament del medi físic, sinó també de la vida de l’individu i de la humanitat. Reclus ens condueix des de les fonts fins a la mar i l’atmosfera, passant per oasis i grutes, com les que van allotjar els nostres avantpassats; pels perills que alberguen ràpids i cascades, per les desoladores i alhora benèfiques inundacions. En aquest llibre descobrirem la importància de l’aigua com a base dels aliments, generadora de riquesa agrícola i industrial, però també receptora de la contaminació i de les escombraries urbanes generades per l’ésser humà. El llibre és ple de metàfores i detalls científics que el fan summament amè i interessant. Ens fa conèixer mites i llegendes associats a l’aigua i també cultures i costums, com la d’alguns pobles espanyols de fer l’argamassa amb vi abans que gastar una gota del preuat líquid. Reclus crida la nostra atenció sobre la inesgotable font educadora que és la terra, i ens invita al bany i al passeig per assolir-ne un coneixement més íntim.

En definitiva, es tracta d’un llibre que, a partir de la descripció dels canvis que va experimentant un rierol, des que naix fins que desemboca a la mar, ens ajuda a entendre el paper de l’ésser humà en la natura i la responsabilitat que això comporta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 15 5 ?