0

núm. 31  |  any 2015  

Print Friendly, PDF & Email
Gustavo Zaragoza. Departament de Treball Social i Serveis Socials. Universitat de València.

Transitant els primers lustres del segle XXI, la situació dels refugiats sirians s’està convertint en la major crisi humanitària europea des de la Segona Guerra Mundial. Desenes de milers de persones intenten escapar de la guerra que assola l’Orient Mitjà creuant el Mediterrani per buscar recer a Europa. Milers han mort ja en l’intent d’arribar al nostre continent.

Durant la tardor de 1509, Joan Lluís Vives, de poc més de 17 anys d’edat, va partir rumb a París. Els seus pares estaven amenaçats enmig d’una guerra no declarada que va produir l’èxode de milers de jueus espanyols cap a altres països més tolerants. L’il·lustre valencià va tenir la fortuna d’eixir amb vida d’aquesta terrible dissort, el seu progenitor va ser ajusticiat i més tard cremat a la foguera, per la qual van passar també les restes de la seua mare. El foc depurador, tot un símbol de la intransigència més despietada.

Doncs bé, han passat cinc-cents anys i en l’actualitat es donen les condicions perquè es repetisquen aquells terribles fets, assistim, en viu i en directe, a una tragèdia humana que es produeix per les mateixes causes que van provocar l’exili d’aquell jove jueu que va acabar sent un referent en l’humanisme europeu i un dels valencians més il·lustres i universals.

Les aportacions de Vives han estat moltes, en diferents camps del coneixement. Avui dia, la seua figura ha de servir de referent en la denúncia contra atemptats brutals a la vida de persones que es veuen obligades a abandonar tot allò que volen, expulsades per la intransigència d’uns quants que les obliguen a iniciar un periple d’incerteses que en molts casos té un final tràgic. Lluís Vives, humanista, filòsof, pedagog, precursor dels serveis socials i també minoria perseguida que ha d’abandonar la seua terra per salvar la vida, una gran paradoxa, tot un símbol de l’estupidesa humana.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 5 12 ?