0

núm. 32  |  any 2016  

Print Friendly, PDF & Email
Pilar Blasco Calvo | Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació. Universitat de València

El terme itinerari, amb origen en el vocable llatí itinerarium, significa la seqüència de diversos punts en una trajectòria que defineix, encamina, diferencia i descriu el trajecte que serà recorregut. S’aplica a múltiples termes: itinerari turístic, gastronòmic, de viatge, però també s’aplica al camp educatiu i professional.

Itinerari és la paraula clau subjacent en el concepte de transició. L’agafem en un sentit analògic i fa referència a la idea de fer o fer-se camí en caminar, de partir d’un lloc per arribar a un altre, de seguir rutes marcades, d’arribar a cruïlles, de prendre opcions entre sendes diferents, de gaudir de condicions favorables o desfavorables, d’anar per camins abalisats o menys senyalitzats, de sorpreses, de rodejos, d’arribades amb retard o amb antelació, etc. En definitiva, qualsevol símil d’aquest estil resulta analògicament aplicable als processos d’orientació i de transició i comporta el disseny d’itineraris formatius i d’inserció laboral.

En els processos d’orientació i assessorament per a la presa de decisions, un itinerari suposa sempre delimitar un punt de partida i un punt d’arribada, el seu disseny ha de fer-se pas a pas disposant d’una informació actualitzada i amb l’assessorament d’especialistes, entre els quals s’han de destacar, entre d’altres, els orientadors, tutors i professorat, especialment en l’etapa d’educació secundària.

Recórrer un itinerari formatiu consisteix a buscar i trobar la manera d’adquirir la preparació adient per fer la feina triada. En el pla formatiu, les decisions d’elecció d’itinerari comencen a adoptar-se en l’últim tram de l’ensenyament obligatori, es refermen en l’ensenyament postobligatori i es mantenen en la vida universitària i en la formació permanent de cada persona.

Recórrer un itinerari d’inserció laboral consisteix a analitzar i conèixer les possibilitats i mètodes d’accés al món del treball per fer la feina triada. En aquest procés es requereix intervenció orientadora que proporcione estratègies per al desenvolupament personal, professional i per a la integració social.

 

 

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 8 10 ?
 
FireStats icon Powered by FireStats