0

núm. 24  |  any 2012  

Print Friendly, PDF & Email

Llegir per triar

Carlos Hernández Sacristán, coordinador del grau en Traducció i Mediació Interlingüística, recomana llegir Decir casi lo mismo. La traducción como experiencia, d’Umberto Eco. Editorial Debolsillo, Barcelona 2009, 544 p. Traducció d’Helena Lozano.

De manera accessible per a tot lector interessat en el tema, ens presenta Umberto Eco en aquest llibre un ampli ventall de qüestions que suscita l’activitat de la traducció. Eco emmarca el conjunt de les seues reflexions al voltant d’una idea de traducció com a negociació i del traductor com a agent que ha de prendre contínues decisions per a resoldre diferències entre llengües, entre maneres de pensar les coses i de fer-hi referència, o entre els contextos culturals d’un text original i la seua traducció. L’objectiu del traductor no pot ser mai salvar en termes absoluts aquestes diferències, sinó aproximar posicions, és a dir, negociar entre parts, amb renúncies obligades en ocasions o compensacions, on siga possible, per tractar de dir gairebé el mateix, sense que per això deixe de ser màximament respectuós amb els continguts o els propòsits del text original.

Eco ens situa en aquesta temàtica amb un to amè i una profusa il·lustració de problemes concrets de traducció que deriven de la seua pròpia experiència com a traductor, com a editor de textos traduïts, i com a autor que manté un diàleg sempre obert amb els traductors de les seues conegudes novel·les. S’exemplifica en el llibre amb fragments d’originals i les seues traduccions en llengües com l’italià, l’espanyol, l’anglès, el francès i l’alemany. Tanmateix, el discurs es deixa entendre sense que calga una condició poliglota en totes aquestes llengües. La traductora de l’original italià a l’espanyol, Helena Lozano Miralles, s’encarrega, d’altra banda, de facilitar les coses al lector.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 7 4 ?