0

núm. 24  |  any 2012  

Print Friendly, PDF & Email

Llegir per triar

Fernando González Candelas, coordinador del grau en Biologia, recomana llegir Viure per a la ciència, de Sidney Brenner. Ed. Bromera/Publicacions Universitat de València, Col·lecció «Sense Fronteres», núm. 16, València, 2004, 234 p. Traducció de Juli Peretó.

És realment complicada la tasca de recomanar un llibre per als futurs estudiants de Biologia, un text que enganxe els decidits, atraga els qui encara no n’estan segurs, que inspire, forme i, sobretot, que entretinga. Sortosament són molts els textos d’excel·lents divulgadors de la ciència que estudia la vida i els éssers vius. Noms com Richard Dawkins, Matt Ridley, Stephen J. Gould o Carl Zimmer han produït algunes de les millors obres de divulgació científica sobre diferents temes de la biologia. Però a l’hora de triar-ne un, m’he decantat per una obra autobiogràfica de Sidney Brenner, un dels biòlegs més brillants, creatius i influents dels últims 50 anys.

Menys conegut pel públic, Brenner és un dels científics més reconeguts per les seues contribucions en àrees ben diferents de la biologia, des de la seua contribució al desxiframent del codi genètic fins a la revolució genòmica, passant pel seu paper fundador de la biologia del desenvolupament. La seua elecció d’un nematode, C. elegans, com a organisme model per a l’estudi dels processos que porten a la transformació d’un zigot en un organisme adult, és un exemple de perspicàcia i intuïció que ha produït molts més fruits que els que el mateix Brenner s’esperava. En el seu llibre My Life in Science, traduït al català per Edicions Bromera i la Universitat de València per Viure per a la ciència, narra en primera persona anècdotes i esdeveniments que, des de la seua humil infantesa a Sud-àfrica, li han permès aconseguir el més alt reconeixement atorgat a un científic, el premi Nobel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 5 13 ?