0

núm. 24  |  any 2012  

Print Friendly, PDF & Email

Llegir per triar

Salvador del Saz, coordinador del grau en Economia, recomana llegir The little book of economics. How the economy works in the real world, de Greg Ip. Editorial John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, New Jersey, 2010, 250 p.

Tot i estar pensat per al públic nord-americà, el cert és que en un món globalitzat com l’actual, moltes de les explicacions i exemples que s’hi ofereixen són extrapolables a la nostra economia i, per tant, la seua lectura és igualment recomanable. Per a aquells que no saben economia, però que es demanen sovint com funciona, aquest és un llibre que aporta molta informació combinada amb algunes notes d’humor.

El millor del llibre és que connecta d’una manera senzilla la teoria econòmica amb els esdeveniments del món real. Per exemple, la clau de l’èxit d’una economia en el llarg termini és la inversió en idees que finalment es transformen en nous productes o en els mateixos productes obtinguts a un cost menor. La competència condueix els països a copiar les idees dels altres i a crear noves idees que milloren les anteriors. També exposa com els cicles econòmics (expansió i recessió) són la trajectòria que segueix qualsevol economia al llarg del temps, i que aquests són guiats per la magnitud de la despesa de consumidors i empreses, cosa que al seu torn depèn de les expectatives d’aquests respecte al futur. Així mateix, explica la descomposició del producte interior brut (PIB) en els seus quatre elements bàsics: consum privat, despesa pública, inversió i exportacions, i posa l’accent en la dificultat que comporta predir-ne l’evolució.

Pel que fa al mercat de treball, Greg Ip indica que la taxa de desocupació és sempre el millor indicador de la salut d’una economia. Tampoc no oblida la inflació i la deflació, atès que ambdues són dolentes per a la bona evolució de l’economia. Per a aquest autor, el gran problema de la globalització és que fomenta el creixement desigual del benestar, ja que aquelles persones que tenen una gran formació poden guanyar molt fent-ne ús, d’aquesta, mentre que, per contra, aquells treballadors que realitzen una tasca poc qualificada, i que pot ser feta en un país de costos laborals baixos, tenen moltes possibilitats de perdre el seu lloc de treball.

L’autor fa referència a l’«elefant dins de l’economia», que no és sinó el govern o el sector públic. Aquest, amb el seu enorme pressupost, que pot assolir fins al 50% del PIB, pren moltes decisions de despesa que afecten la manera com es comporta la resta de l’economia. Dèficits públics crònics competeixen amb les empreses pel limitat crèdit, cosa que eleva els tipus d’interès, retarda la inversió i perjudica el creixement futur. No obstant això, en èpoques de recessió poden ser bons per alleugerir la desocupació.

Per acabar, es pregunta per la causa de les crisis. Aquestes, per definició, són inesperades perquè són el fruit d’errors de judici col·lectius, però tot i que cada crisi és diferent, comparteixen certes característiques.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 2 13 ?