0

núm. 24  |  any 2012  

Print Friendly, PDF & Email

Llegir per triar

Rafael López, coordinador del grau en Matemàtiques, recomana llegir Matemática… ¿Estás ahí?, d’Adrián A. Paenza. Siglo XXI Editores i Universidad Nacional de Quilmes, Argentina, 2005.

En la seua doble faceta de periodista i professor de matemàtiques, Adrián Paenza ha desenvolupat una llarga tasca de divulgador de les matemàtiques i de la ciència, tant des de la televisió, amb programes relacionats amb la ciència en general, com des de la publicació de diversos llibres divulgatius.

Ens ocupa ara una sèrie de llibres que porten com a títol comú: Matemática… ¿Estás ahí?, que va començar el 2005 amb la publicació del primer volum. A aquest, en varen seguir quatre més amb els subtítols: Episodio 2, Episodio 3.14, Episodio 100 i La vuelta al mundo en 34 problemas y 8 historias. La sèrie acaba, de moment, en el llibre publicat el 2011, ¿Cómo, esto también es matemática?.

Amb tots sis llibres es conforma un ampli recull de problemes matemàtics, alguns clàssics i d’altres menys coneguts, que, a l’estil de Martin Gardner, Ian Stewart i tants altres que l’han precedit, fan gaudir el lector que busca entreteniment i també adquisició de coneixements i formació en el camp de les matemàtiques, mitjançant nombrosos exemples que van de les simples curiositats a problemes que desafien el lector a fer raonaments més profunds.

Paenza ens fa veure que la lògica matemàtica és present en els actes més diversos de la nostra quotidianitat. I no sols això, sinó que el raonament matemàtic és més divertit que no ens podríem imaginar. Com triar una clau segura per accedir a un web?, com millorar el trànsit de vehicles en una ciutat?, com tallar els trossos d’una pizza per compartir amb els amics? o com organitzar l’embarcament en un avió? Ja ho sabem tot en matemàtiques?

Fet i fet, la resposta a la qüestió Matemática… ¿Estás ahí? és que sí que hi és, per fer-nos jugar, aprendre, sorprendre’ns, reflexionar i, sobretot, pensar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 11 14 ?