0

núm. 24  |  any 2012  

Print Friendly, PDF & Email

Llegir per triar

Francesc A. Martínez, president de la Comissió Acadèmica de Títol de Periodisme, recomana llegir A sang freda, de Truman Capote. Editorial Proa, Col·lecció «A tot vent», Barcelona, 2006, 472 p.

«El poble de Holcomb està en les elevades planures bladeres de l’oest de Kansas, una zona solitària que altres habitants de Kansas anomenen enllà». Així comença la famosa novel·la de Truman Capote, llegida per milions de persones i portada, esplèndidament, al cinema en 1967 per Richard Brooks.

Capote era periodista i li agradava el periodisme que aprofundeix en les causes i les circumstàncies que hi ha darrere dels titulars i les notícies breus. Va llegir que a Holcomb s’havia produït l’assassinat dels quatre membres d’una família en una jornada sinistra i va decidir que volia acompanyar la policia en les seues investigacions. El propòsit: escorcollar darrere les evidències, comprovar l’impacte que sobre una comunitat menuda i relativament tancada havia tingut el crim.

En el transcurs de la investigació, aparegueren els dos assassins. Els seus mòbils, les circumstàncies que rodejaren la seua malifeta i el seu destí es convertiren també en blanc de la curiositat investigadora de Capote. La novel·la no va eixir al carrer fins després de l’execució, en compliment de la pena de mort, dels dos acusats. Capote va resseguir el cas fins al final, fugint del sensacionalisme, aproximant-se a les vivències dels condemnats confessos, als seus neguits i les seues pors, alhora que reconstruïa també la personalitat i l’ambient vital dels assassinats.

El crim es va produir en 1955 i la novel·la aparegué en 1966. Aleshores, Truman Capote va explicar que havia treballat en un nou gènere, la novel·la de no-ficció, la novel·la del nou periodisme. No es tracta d’una novel·la moral, en el sentit de construir un relat que ajude el lector a concordar amb la sentència dels criminals. No. Es tracta d’una obra que es capbussa en la complexitat dels personatges, que busca les motivacions que empenyen l’ésser humà a convertir-se en una bèstia.

Llegiu A sang freda si voleu entendre que el periodisme no consisteix només a seleccionar parcel·les de la realitat per convertir-les en notícies, sinó a mirar als ulls el destinatari i descobrir que vol saber no només que les coses passen, sinó per què passen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 10 5 ?