0

núm. 27  |  any 2014  

Print Friendly, PDF & Email

La Facultat de Psicologia de la Universitat de València celebra enguany el seu trentè aniversari i ho fa coincidint amb la graduació de la primera promoció d’estudiants de Psicologia del «pla Bolonya». Des de la seua inauguració en 1983, aquesta facultat ha sabut adaptar-se als nous temps amb el redisseny i actualització dels seus plans d’estudis, l’aposta per la internacionalització i la implantació de nous estudis com els de Logopèdia. Però el major repte que ha afrontat ha sigut aconseguir que la psicologia siga reconeguda com una disciplina científica més. Ara celebra les seues tres dècades amb nombroses activitats, com conferències, seminaris i exposicions.

Andrea González

L’any 1983 és una data clau per als estudis universitaris de Psicologia a l’estat espanyol, ja que la Universitat de València, l’Autònoma de Madrid, la de Barcelona i la UNED es decidien a crear facultats especialitzades en psicologia. Eren els centres pioners juntament amb la Complutense, que tres anys abans havia obert la seua Facultat de Psicologia. Ara fa, doncs, 30 anys des que es va inaugurar la nova Facultat de Psicologia a València, situada al campus de Blasco Ibáñez, encara que els estudis de Psicologia havien començat deu anys abans com una secció de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

«Podríem dir que no tan sols ens hem anat adaptant a les necessitats de la societat, a allò que demanava, sinó que directament ens hi hem anticipat. Mai no ens hem esperat a veure què passava. Hem treballat d’una manera molt activa», afirma Alicia Salvador, actual degana de la Facultat. Aquest esforç per cobrir totes les necessitats de la societat els va portar a incloure també la titulació de Logopèdia l’any 1997. Així, entre els estudiants matriculats en ambdues carreres, els que fan una estada a la facultat gràcies a les beques Sèneca i Erasmus i els de postgraus, cada any més de tres mil cinc-cents estudiants ocupen les aules de l’edifici de Psicologia. Però al llarg d’aquests 30 anys d’història, hi ha un fet que destaca per damunt de qualsevol altre: aconseguir que la psicologia siga reconeguda com una ciència. Malgrat que als inicis estava integrada dins d’estudis de caràcter humanístic, i que després van pertanyer a l’àrea de Ciències Socials, l’any 2008 es va incloure en la branca de Salut. I és que la Facultat de Psicologia de València va tenir clar des d’un primer moment que la psicologia s’havia de convertir en una disciplina científica. Així, gràcies als seus treballs en investigació, van obtenir el coeficient d’experimentalitat i van veure complida la seua meta. Aquest fet va imprimir un caràcter propi a la psicologia valenciana, que va augmentar tant en qualitat com en prestigi. Encara que arribar fins ací els ha comportat un autèntic esforç en tots els aspectes. Segons la degana, «un dels grans reptes que ha tingut aquesta Facultat ha sigut poder aconseguir aquest nivell amb un problema d’espai que s’ha prorrogat en el temps», ja que el personal investigador ha hagut de treballar fins fa poc més d’un any sense uns laboratoris on poder desenvolupar en bones condicions els treballs d’investigació.

Per al 2014 la Facultat vol organitzar unes jornades en què cada departament puga mostrar els avanços dels seus treballs. «D’aquesta manera tindran l’oportunitat d’explicar a la resta de la comunitat quines investigacions realitzen. Perquè a vegades és difícil fer veure allò que fem d’una manera general», afirma Ana Tur, secretària de la facultat. Aquestes jornades tancaran el programa de celebració del que cal destacar dues exposicions que s’han fet al llarg dels darrers mesos: una al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i una altra al vestíbul de la Facultat, que han donat a conèixer al públic en general la tasca que la Facultat de Psicologia ha realitzat durant tres dècades. «El títol d’aquesta darrera exposició és ‘Formant persones per al benestar de les persones’. Aquest seria l’objectiu fonamental de la nostra Facultat», conclou Alicia Salvador. Un objectiu que esperen continuar complint durant molts anys més.

 

Cronologia de la Facultat de Psicologia

1960: Al començament dels seixanta, s’inicia el desenvolupament de la psicologia científica a València, amb la creació de la càtedra de Psicologia, ocupada pel professor José Luis Pinillos.

1973: Comencen els estudis de Psicologia dins de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació.

1983: Creació de la Facultat de Psicologia.

1994: S’implanta un pla d’estudis propi de Psicologia.

1997: S’incorpora la diplomatura de Logopèdia.

2008: La titulació de Psicologia s’incorpora a la branca de Salut.

2009: Implantació del «pla Bolonya».

2013: Ix la primera promoció dels graduats en Psicologia.

2014: Eixirà la primera promoció dels graduats en Logopèdia.

Rànquing UGR

La Universitat de València ocupa el segon lloc en el camp de la psicologia, segons l’edició del 2013 de rànquing UGR. Aquest rànquing de camps i disciplines científiques de les universitats espanyoles està fet a partir dels treballs d’investigació publicats en les revistes internacionals de més impacte i visibilitat.

 

Logopèdia i Psicologia

La Facultat de Psicologia ofereix actualment els estudis de grau en Logopèdia i en Psicologia. En aquest darrer títol hi ha l’opció d’escollir els quatre itineraris d’especialització següents: Introducció a la Psicologia Clínica i de la Salut; Introducció a la Psicologia Educativa; Introducció a la Psicologia de la Intervenció Social i Comunitària; i Introducció a la Psicologia del Treball, de les Organitzacions i dels Recursos Humans. Així mateix, els estudiants del grau en Psicologia poden formar part d’un grup ARA (alt rendiment acadèmic) i rebre almenys el 50% de la docència en anglès.

 

CAMPUS 27Orla_4065

Orla de la primera promoció (1973-78) de llicenciats en Psicologia per la Universitat de València

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 4 7 ?