0

núm. 29  |  any 2014  

Print Friendly, PDF & Email

Amb la intenció de poder incorporar a la seua oferta d’estudis el grau en Ciències Gastronòmiques, la Universitat de València n’ha preparat el pla d’estudis i treballa actualment per poder implantar aquest nou títol el curs 2015-2016.

Redacció

Ciències Gastronòmiques és la denominació d’un nou grau de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València que s’adscriurà a la branca de Ciències de la Salut. Les assignatures de segon de batxillerat que ponderaran per a accedir a aquest grau són Biologia, Química, Física i Matemàtiques II, amb 0,2, i Ciències de la Terra i Mediambientals, amb una ponderació de 0,1.

Amb una oferta prevista de 50 places per al primer curs, el títol s’ha dissenyat amb dos itineraris que permetran l’especialització en Direcció executiva de cuina i en Direcció de gestió de la indústria alimentària.

El grau pretén formar professionals amb una bona base de coneixements científics, tecnològics, de salut i de gestió empresarial, capaços de dissenyar projectes, gestionar i innovar serveis gastronòmics en els camps professionals de l’alta cuina, de la restauració comercial i col·lectiva i de la indústria alimentària.

Un repàs a les assignatures mostra la multidisciplinarietat del pla d’estudis que inclou matèries bàsiques de la branca de Ciències de la Salut, així com també assignatures obligatòries de tecnologia i ciència dels aliments, de seguretat alimentària i de ciències socials i jurídiques. Els estudiants aprendran, per exemple, les parts, l’emmagatzemament i les aplicacions culinàries de la carn, el peix, els fongs i les algues; es familiaritzaran i coneixeran la legislació alimentària; descobriran les aplicacions dels mètodes físics en la cuina com ara la coagulació, la gelificació i les emulsions, i estudiaran els fonaments químics i bioquímics  d’aplicació en gastronomia. Els coneixements sobre la nutrició i la dietètica, que també tenen el seu espai al pla, permetran integrar el binomi alimentació i salut dins del procés gastronòmic.

La part de les matèries més específiques té a veure amb la gastronomia mediterrània i la d’àmbit internacional, la restauració col·lectiva, la sumilleria, la cocteleria i les tècniques de cuina. El grau, a més, pararà atenció a desenvolupar i fomentar la creativitat i la innovació amb tècniques i recursos com la cuina mol·lecular, la cuina conceptual i la deconstrucció, i a l’aprenentatge dels atributs sensorials i dels microorganismes que aporten beneficis a les propietats sensorials.

L’empreniment i el pla de negoci per poder resseguir tot el procés de creació d’una empresa en el sector de la restauració amb garanties d’èxit també s’inclouen com a objecte d’estudi.

El grau de Ciències Gastronòmiques té una gran component pràctica, que es desenvoluparà en laboratoris del Campus de Burjassot i en cuines d’altres institucions, com el Centre de Turisme de València, de la Conselleria d’Economia, Industria, Turisme i Ocupació. A més, l’alumnat també farà les pràctiques en empreses i en organismes de l’àmbit de la gastronomia.

Quan aquest grau s’incorpore definitivament al catàleg de títols de la Universitat, el campus de Burjassot tindrà una oferta formativa molt completa centrada en els aliments perquè Ciències Gastronòmiques s’afegeix als graus en Ciència i Tecnologia dels Aliments i en Nutrició Humana i Dietètica. I la Universitat de València esdevindrà la primera universitat pública en impartir aquesta titulació en tot l’estat espanyol.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 5 13 ?